Τι ειναι η ενδοδοντικη θεραπεια (απονευρωση);

Τα δόντια μας δεν είναι εξολοκλήρου συμπαγή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κατά κάποιο τρόπο είναι …κούφια! Στο εσωτερικό τους λοιπόν (κάτω από το σκληρό τους κομμάτι) υπάρχει ένας κοίλος χώρος όπου υπάρχει συνδετικός ιστός, που αποτελείται από αιμοφόρα αγγεία και νευρικά κύτταρα (όπως κάτω από το δέρμα μας). Ο ιστός αυτός ονομάζεται πολφός (αυθαίρετα έχει επικρατήσει να αναφέρεται και ως “νεύρο του δοντιού”) και βασική του λειτουργία είναι η δημιουργία της ρίζας του δοντιού κατά την φάση της ανάπτυξης του στην παιδική ηλικία. Μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης της ρίζας το δόντι μπορεί να επιζήσει και χωρίς τον πολφό γιατί  συνεχίζει να τρέφεται  από τους περιβάλλοντες ιστούς.

Η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) είναι απαραίτητη όταν ο πολφός (“νεύρο”) φλεγμαίνει ή έχει μολυνθεί.  Η φλεγμονή και η μόλυνση  μπορεί  να οφείλονταιι σε βαθιές τερηδόνες, εκτεταμένα σφραγίσματα, προβληματικές στεφάνες (θήκες), σπασίματα ή χτυπήματα (τραύματα) του δοντιού. Επίσης μία παλιά ενδοδοντική θεραπεία είτε γιατί δεν έγινε σωστά από την αρχή (ατελής) είτε γιατί ξαναμολύνθηκε στην πορεία του χρόνου μπορεί να χρειαστεί επανάληψη. Τα κυριότερα συμπτώματα  της φλεγμονής ή μόλυνσης είναι έντονος πόνος (πονόδοντος) ή και οίδημα (πρήξιμο). Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα και η διάγνωση γίνεται  τυχαία μετά από ακτινογραφικό έλεγχο, ο οποίος μπορεί να αποκαλύψει μία βλάβη στο κόκκαλο (κύστη) γύρω από το μολυσμένο δόντι.

Κατά την διάρκεια της  απονεύρωσης , και αφού γίνει η κατάλληλη τοπική αναισθησία απομακρύνεται η φλεγμονή ή/και η μόλυνση από το χώρο στο εσωτερικό του δοντιού. O χώρος στη συνέχεια απολυμαίνεται πολύ προσεκτικά και τέλος εμφράσσεται ερμητικά. Στη συνέχεια το δόντι αποκαθίσταται  συνήθως με στεφάνη (κατά προτίμηση) ή απλή έμφραξη από τον γενικό οδοντίατρο. Ύστερα από την αποκατάσταση  το δόντι λειτουργεί φυσιολογικά όπως όλα τα υπόλοιπα δόντια στην στοματική κοιλότητα.

Συνήθως για την ολοκλήρωση της απονεύρωσης απαιτούνται ένα με δύο ραντεβού ανάλογα με την κατάσταση του δοντιού και τις ατομικές σας ανάγκες. Κατά τη διάρκεια  του ραντεβού δεν θα έχετε καμία ενόχληση και  μετά την ολοκλήρωσή του θα μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η απονεύρωση βοηθά στην διατήρηση του φυσικού σας χαμόγελου, να τρώτε τα αγαπημένα σας φαγητά και περιορίζει την ανάγκη για συνεχόμενες οδοντιατρικές εργασίες. Με την κατάλληλη φροντίδα, τα περισσότερα δόντια που έχουν ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) διατηρούνται  όσο και τα υπόλοιπα φυσικά δόντια στην στοματική κοιλότητα και συχνά για πάντα.

EnglishGreek